biz-impuls.com – podrška niršoringu (eng. nearshoring)

U prethodnom članku objašnjen je pojam nearshoring.

U ovom članku pokušaćemo na primeru Srbije objasniti želju poslovnog sajta biz-impuls.com da osnaži niršoring i doprinese povećanju poslovne aktivnosti okruženja.

Niršoring je veoma interesantan kako sa aspekta Srbije, tako i sa aspekta zemalja u okruženju.
Jednako je interesantan i sa aspekta zemalja Evropske Unije, odnosno, privrednika Evropske Unije, koji su u potrazi za lokacijama u blizini njihovih vodećih tržišta, lokacijama koje mogu obezbediti povećanje vlastitih proizvodnih kapaciteta, otvaranjem novih fabrika, ili kroz obezbeđenje adekvatnih cenovno povoljnih dobavljača sa ciljem osiguranja stabilnosti vlastitih lanaca snabdevanja.

Niršoring – EU => Srbija
Mnogo kompanija iz Evropske Unije razmišlja da dođe u Srbiju u okviru strategije obezbeđivanja dobavljača na bližim proizvodnim lokacijama (niršoring).

Srbija poseduje značajan potencijal za preseljenje proizvodnje ili pronalaženje dobavljača za zemlje Evrope.

Srbija se pokazala kao dobra lokacija za ulaganje čak i pre pandemije kovida 19. Pandemija nije usporila investicije. Uprkos situaciji, investitori su u Srbiji otvarali fabrike ili proširivali svoje poslovanje ili proizvodne objekte.

U proceni lokacija za investiranje, investitori, pored mnogobrojnih faktora, pažljivo proučavaju mogućnosti saradnje sa dobavljačima u neposrednom okolini potencijalne lokacije investicije. Od informacija o dostupnosti dobavljača u bližoj okolini potencijalnih lokacija za investiciju može ponekad da zavisi i sama odluka investitora.

Poslovni sajt biz-impuls.com želi da povećanjem vidljivosti malih i srednjih preduzeća, odnosno, prezentacijom njihovih proizvoda i usluga, da dodatni doprinos lakšem opredeljenju investitora da u okviru proširenja vlastite proizvodnje i ponude investiraju, odnosno, izgrade fabrike u određenim lokacijama u Srbiji, gde mogu da očekuju dovoljan broj privrednih subjekata, dobavljača proizvoda i usluga, potrebnih za nesmetan rad novoizgrađenih proizvodnih kapaciteta.

Danas svaka potraga za informacijama počinje najpre pretragom po internetu. S toga, prezentacija na engleskom i nemačkom jeziku ponude proizvoda i usluga preduzeća iz Srbije na poslovnom sajtu biz-impuls.com omogućuje informaciju potencijalnim investitorima o raspoloživosti proizvoda i usluga na predviđenim lokacijama za investiranje.

Dolaskom novih proizvodnih pogona u te lokacije u Srbiji, ujedno se na taj način povećava obim poslovanja okolnih malih i srednjih preduzeća koja postaju dobavljači proizvoda i usluga novoizgrađenim fabrikama.

Poslovni sajt biz-impuls.com omogućuje sasvim malim ponuđačima, proizvodnim kapacitetima sa svega nekoliko zaposlenih radnika, veoma povoljan prikaz prezentacije njihove ponude proizvoda i usluga.

U Srbiji postoji primer preduzeća koje je pre 17 godina, sa svega 6 zaposlenih, dobilo priliku da snabdeva svojim proizvodima jedan međunarodni trgovinski lanac, koji je tada otvorio svoj prodajni prostor i u Srbiji. Ta ista kompanija iz Srbije danas ima oko 400 zaposlenih, izvozi i distribuira svoje proizvode u preko 400 trgovačkih objekata navedenog trgovinskog lanca širom sveta.

S druge strane, preduzeća iz Evrope imaju priliku da na poslovnom sajtu biz-impuls.com objave svoju potražnju za proizvodima i uslugama, koja će biti objavljena i na srpskom jeziku, tako da će preduzeća u Srbiji takođe imati priliku da vide potrebe preduzeća u Evropi i da kontaktiraju ta preduzeća kao mogući dobavljači – ponude im svoje proizvode i usluge.

Što više budu pojedina preduzeća u Evropskoj Uniji imala više dobavljača iz Srbije, utoliko će se lakše odlučiti za izgradnju i proširenje svojih proizvodnih kapaciteta u Srbiji.


31/05/2022
Najnoviji blogovi
Niršoring (eng. nearshoring)

Niršoring (eng. nearshoring)

U poslednjih nekoliko godina sve intenzivnije se u poslovnim planovima i poslovnoj komunikaciji mnogih evropskih privrednika pominje reč niršoring (eng.…

Prikaži
biz-impuls.com – ideja, potreba, funkcija

biz-impuls.com – ideja, potreba, funkcija

Radeći godinama u nekoliko različitih oblasti privrede,od proizvodnje, do trgovine, kroz poslove nabavke i prodaje, kako na tržištu Srbije, tako…

Prikaži
Website design: ATEC Technologies
Scroll